E. JURZYCA: SR je medzi krajinami OECD hlboko pod priemerom v počte gymnazistov

02.02.2012 Celý región

Bratislava 1. februára (TASR) - Slovensko je medzi krajinami Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) hlboko pod priemerom v počte gymnazistov. Minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) tak dnes po rokovaní vlády reagoval na nepravdivé informácie o tom, že ich je veľa. Podľa neho, ak by nasledujúca vláda spravila v tomto opatrenia na základe nesprávnych údajov, hrozilo by zvýšenie nezamestnanosti absolventov stredných škôl.

Podiel gymnazistov v SR je asi 28 percent, zvyšok sú žiaci stredných odborných škôl (SOŠ). V krajinách OECD je to naopak, väčšina navštevuje gymnáziá, a to 54 percent, stredné odborné školy 46 percent.

Jurzyca tiež vyzdvihol nízku priemernú nezamestnanosť absolventov gymnázií. Tá sa pohybuje na úrovni 5,7 percenta. V prípade absolventov SOŠ je to 14,3 percenta, pričom náklady štátu, ktoré platí formou normatív na žiaka, sú vyššie. \"U gymnázií niečo cez 1400 eur ročne a pri odborných školách v priemere takmer 1900 eur,\" dodal.

Napriek tomu považuje stredné odborné školstvo za perspektívne. Kým niektoré učebné odbory vychovajú študentov s nulovou nezamestnanosťou, pri iných je až 80-percentná. Minister vidí riešenie v tom, aby sa financie z takýchto odborov presunuli na tie schopnejšie. Na to je nutné spraviť zásah do normatív tak, aby zriaďovatelia škôl zbytočne neudržiavali odbory, ktoré produkujú veľa nezamestnaných. Legislatívna zmena v tejto oblasti zostane na novú vládu, lebo súčasná to nestihne do volieb zrealizovať. \"Porucha v systéme spočíva v tom, že odbory, ktoré dostávajú vysoké normatívy, si zriaďovatelia ponechávajú a nedostatočne rýchlo ich rušia, pretože narábajú s väčším množstvom peňazí, než by narábali, keby vymenili drahý odbor, ktorý má veľa nezamestnaných absolventov za ten, ktorý ich má menej, ale je lacnejší,\" vysvetlil Jurzyca.
 

Vyberte región